2 vinkler på låsesmede

To vidt forskellige histprier om låsesmede og deres virke til dig i dag:

Der har været indbrud i bygningen igen. Alle er ret nervøse. Du kan se at folk står på trappen og sladrer om indbruddet. Der er blevet stjålet PC’er, andre elektroniske gadgets og et af børnene er totalt ulykkelig. Den iPad, som han bruger til skolegangen er væk. Andre børn i opgangen er ret nervøse. De står og forsøger at trøste drengen, som føler sig så dum og uansvarlig, fordi han forlod lejligheden, som familien bor i, fordi han ville ned til købmanden for at købe slik. Han var gået hjemmefra uden at tænke over, at der findes onde mennesker. Han tog bare sin nøgle med sig – uden at smække og låse døren efter sig. Får familien erstatning? Vil deres forsikringsselskab acceptere deres anmodning? Drengen er 12 år gammel.

Låsesmed på vej

Der er en billig låsesmed fra København på vej herud. Han skal tjekke, at låsen til familiens bolig var tidssvarende. Det forlyder sig, at forsikringsselskabet vil acceptere en del af anmodningen om erstatning fra familien – men ikke det hele. Det kommer helt an på, hvad låsesmeden siger. Det var ikke nemt for forsikringsselskabet at finde en låsesmed i København, som kunne komme så hurtigt. Og faktisk er det en venlig gestus fra forsikringsselskabets side, at de vil betale låsesmedens honorar. Det plejer de ikke at ville. Som regel siger de, at det er beboerens ansvar at tilkalde en låsesmed lige efter et indbrud. Så bifald til forsikringsselskabet for det. Og skriv lige en note om, at du skal spørge den indbrudsramte familie om, hvad det er for et forsikringsselskab, de anvender.

Låsesmeden fra København er ankommet. Han er kendt i området. Han har hjulpet mange med at komme ind, efter de har smækket sig ude. Det er også en billig låsesmed – og han har altid godt humør. Han tjekker låsen – eller rettere: Det som er tilbage af låsen. Det er ikke meget. Det viser sig, at låsen er blevet brudt op. Drengen havde faktisk formået at smække døren, uden at vide det selv. Det er et plus på den side, der siger, at familien skal have erstatning for de ting, der er blevet stjålet.

Tyverisikring

Låsesmeden kan også se, at drengen ikke havde slået familiens alarm til, da han gik hjemmefra. Det sker, at vi glemmer det – og det er faktisk en lille dum detalje. En alarm kan ikke forhindre et indbrud. Den kan skræmme en tyv. Men mere end det kan den ikke. At tyven så har haft held til at kunne brække låsen helt op, uden at nogen andre i bygningen blev forstyrret, er lidt af et mysterium. Kan det have noget at gøre med, at de fleste, som bor i bygningen, er enlige og arbejdende mennesker og derfor ikke har været hjemme på tidspunktet, hvor indbruddet fandt sted? Det er ikke usandsynligt. Drengen var jo alene hjemme og fik lyst til vingummi. Derfor gik han ned til købmanden for at købe slik.
Låsesmeden fra København har lavet sin rapport. Den er allerede sendt til forsikringsselskabet. Nu er det kun et spørgsmål om, hvor lang tid sagsbehandlingen vil tage, inden familien får besked om, hvad de vil få erstatning for. Han anbefalede at kigge nærmere på iLOQ systemet her.

Oplukning af lås på Frederiksberg

Det kan godt være, at du synes at det er dyrt hver gang du skal betale låsesmeden for at lukke dig ind i dit eget hjem. Men hør nu lige her: Du tilkalder jo låsesmeden flere gange om måneden, fordi du bare er så ualmindeligt glemsom – eller fordi du generelt er et stort rodehoved. Du kan ikke regne med at en låsesmed på Frederiksberg bliver ved med at give dig rabat. Især ikke, når du tilkalder ham kl. to om natten til en oplukning. Der er noget der hedder nattillæg. Og der er noget, der hedder ansvarlighed. Og hvis du bare er ligeglad, fordi du har penge, og tror, at du kan tilkalde en låsesmed og få mængderabat, så tager du alvorligt fejl. Er du med? Ikke det?

Ansvarsfuldt job

Hør lige her: En låsesmed har et ansvarsfuldt job. Han skal sørge for, at folk, som dig, kan få adgang til deres bolig. Han skal sørge for at sætte store og komplicerede adgangssystemer op på fx store kontorkomplekser, i store organisationer – fx fagforeninger, hvor der gemmes mange personlige oplysninger. Han skal sørge for at tjekke folks låse, når de flytter ind i en ny bolig. Eventuelt skal han også omkode låsene – eller skifte dem. En låsesmed kan derfor ikke altid stå til rådighed for dig, når du har brug for ham.

Derfor må du tage dig sammen og sørge for, at du husker din nøgle. På den måde undgår du også at stå og fryse i nattens kulde, imens du venter på, at låsesmeden ankommer. Er du med nu? Godt. Det næste, jeg vil fortælle dig, er, at du skal sørge for, at dine låse er tidssvarende. Og hvad vil det sige? Ja, det vil sige, at du skal ringe til en låsesmed på Frederiksberg og få en aftale om, at han kommer og tjekker dine låse. Det vil selvfølgelig være et møde imellem jer indenfor almindelige arbejdstider, så det kan godt tænkes, at du bliver nødt til at tage fri en enkelt eftermiddag. Det kommer an på, hvornår det passer dig og låsesmeden, at han kommer. Han skal tjekke dine låse, så du kan sikre dig, at din forsikring dækker dit tab, hvis uheldet skulle ske og du får uindbudte gæster på besøg.

Låsesmeden fra Vesterbro

Det kan sagtens være en billig låsesmed fra Vesterbro, du tilkalder. Alle låsesmede er uddannede til at kunne tjekke låse – og de ved hvilke låse er tidssvarende. Det kan faktisk betale sig for dig at få lavet sådan et låsetjek jævnligt. Det skal du vide. Teknologien ændrer sig. Forsikringsselskaberne ændrer deres politikker og krav til os. Og selv om vi får besked om den slags ændringer, så er det jo sjældent, at vi faktisk bruger tiden, det tager, til at læse ændringerne. Men netop fordi teknologien ændrer sig, så bliver tyveknægtene også dygtigere til at bryde ind i boliger. Det er derfor, at du skal sørge for at få tjekket dine låse – i tide. Og ikke bruge låsesmedens tid på at lukke dig ind, fordi du er et kæmpe rodehoved. Kan du forstå det?

Skrevet af Oliver
Scroll to Top