Nabostridigheder

man, face, grim

Det er påskeferie. Du har travlt. Ikke kun skal du nå at besøge dine forældre i nogle dage. Du skal også nå at få læst op på alt det her med hegnsloven og nabostrid. Der er adskillige kapitler om hævd, som du skal have styr på. Naboret er nemlig emnet, som du skal til prøve i næste gang. Og ærlig talt: Emnet interesserer dig ikke så meget – så du har ikke prioriteret den del af semestrets pensum. Desværre. Nu må du slide, hvis du skal bestå prøven. Du har derfor lavet en læseplan, som du har tænkt dig at følge. Til punkt og prikke. Det bliver sådan noget med at læse i mange timer hver dag, lige indtil du tager toget til Fyn for at besøge dine forældre.

Hegnsloven

Den første del af læseplanen vil handle om hegnsloven: Alt, hvad der handler hegn, skal læres: Højde på hegn i skel, hvilke typer hegn er tilladt – og hvor? Hvorfor er skellets hegn ofte grundlaget for nabostridigheder? Du har også en plan om, at du skal vide alt om, hvordan et hegnssyn foregår, og hvem der er involveret.

Den anden del af din plan bliver nok lidt mere krævende at få styr på. Den handler om hævd. Hvad er hævd i det hele taget? Din hukommelse fortæller dig, at der findes et begreb, som kaldes for brugshævd. Og hvad der det? Du kan også huske – svagt – at det er muligt at søge hævd på jord.

Vinde hævd?

Og så er der vistnok noget med, at en person kan vinde hævd, hvis han eller hun har brugt jorden eller ejendommen i mindst 20 år uden at den retmæssige ejer har haft indvendinger. Det er lidt kompliceret. Men du kan se, at en sag om hævd ofte handler om ejendom – og dermed også penge. Så det er nok ganske klogt lige at vide lidt mere om hegnsloven, hvis du på et eller andet tidspunkt kommer til at skulle assistere en advokat, der beskæftiger sig med hegnsloven. Kender du sådan en advokat?

Specialadvokater til området

Du googler: ”Advokat hegnsloven” og får hurtigt nogle resultater på din skærm. Du er heldigvis ikke bleg for at ringe en advokat med speciale i hegnsloven op. Han skal fortælle dig, hvor lang tid en sag om hævd kan tage. Hvilke instanser skal en person, der søger om brugshævd, henvende sig til. Og hvordan gør man – sådan helt lavpraktisk? Er det noget med tinglysning? Er det noget med et hegnssyn? Hvordan?

Advokatfirmaet, som du ringer op til svarer ikke. Der er en besked: De er gået på påskeferie og vil være tilbage igen på tirsdag. Øv. Men det er der ikke noget at gøre ved. Du må læse dig til svarene i dine bøger. Du skimmer hurtigt igennem dem. Lægger en post-it ind ved det kapitel, som først beskriver begrebet ”hævd” og historien om det. Du kan godt lide historie. Du lægger også en post-it ved kapitlet, der forklarer om forskellen på brugsret og ejendomsret.

Dit håb er, at du vil finde det interessant at skulle bruge mange timer på at læse om hegn og hævd i de næste par dage.

Skrevet af Oliver
Scroll to Top