Angstens mange ansigter

Angstens mange ansigter

Når du kommer i en situation, hvor du bliver truet eller føler at noget er direkte farligt, så oplever du det, vi kalder for angst. Angst er en følelse, som er meget ubehagelig. Den udmønter sig måske i voldsom rysten, hjertebanken eller kvalme og hovedpine. Den kan vise sig i helt uventede situationer. Du føler måske, at du har mistet kontrollen og at du slet ikke ved, hvad der kan – eller vil – ske. Angst er bestemt ikke nemt at håndtere. Og derfor skal du passe på, hvis du ofte føler dig angst. Angst kan nemlig udvikle sig til en lidelse, som det kan blive ret svært at komme af med. Angst kan ødelægge dit liv. Her er det så, at du måske tænker, at du bliver nødt til at gå i behandling.

Hvor er du?

Du har ret. Det kan i hvert fald hjælpe dig til at komme af med den angst, du føler.

Men inden du farer ud og begynder, at tale med den første terapeut, du finder, så skal du måske lige tage en angst test først, så du kan finde ud af, hvad du lider af. Det kan godt være, at du bare har spist noget, der var dårligt og at det er grunden til, at du har dårlig mave. Selvom dårlig mave er et angst symptom. Du kunne måske også overkomme at sætte dig lidt mere ind i emnet.

Hvad betyder det at have angst?

Et spørgsmål, som vi ofte får er nemlig: Hvad er angst? Og det måske skuffende svar er, at det ikke er andet end en ubehagelig følelse. Angst i sig selv er ikke farlig. Det som er farligt, kan være nogle af de angst symptomer, som vi får. Hjertebanken og åndenød kan blive farligt. Konstant diarré kan være farligt. Men angst? Nej. At nogle mennesker så går hen og udvikler det, som vi kalder en angstlidelse, er en anden sag. Der sker nemlig det, at når vi er angste, så er det vores tanker om den farlige situation, der bevirker, at vi mærker ubehaget.

Bliver de tanker for dominerende i vores hverdag, så har vi udviklet en angstlidelse, som skal behandles. Det er meget individuelt, hvad vi bliver bange for. Nogle får hjertebanken, når de skal gå over en gade. Andre får det direkte dårligt med maven, når de skal til eksamen. Andre igen kan bare slet ikke overskue deres hverdag. De bliver bekymrede eller angste i flere forskellige situationer i løbet af deres dag.

Specifik eller generaliseret angst

Den ene lider måske af det, som kaldes for agorafobi. Den anden af eksamensangst. Den tredje lider af generaliseret angst. Det er forskellige situationer, der bevirker, at vi bliver bange. Og det er disse situationer, der giver navne til alle de angstlidelser, som vi kender til. Og det er mange. Men i virkeligheden er de forskellige angsttyper den samme lidelse. Og behandlingen – uanset hvilken type – er ofte den samme. Naturligvis findes der forskellige grader af angst, hvilket afgør hvor længe behandlingen skal vare. Men i bund og grund, så følger angst behandling de samme regler. Metoderne, der anvendes, kan dog variere meget.

Skrevet af Oliver
Scroll to Top