Til mennesker og materiel

Personhejs øger sikkerheden

Hvis du har kendskab til byggebranchen, så ved du, at den efterhånden er blevet en af de mest sikre brancher at arbejde for. Der har været så mange ubehagelige – og helt uforklarlige – arbejdsulykker inden for denne branche, at både Dansk Industri, flere fagforeninger og interesseorganisationer har sat større og større krav til sikkerheden på byggepladser. Bygherrer og entreprenører har indset, at det er i deres egen interesse at sørge for god sikkerhed på byggepladserne. Dette betyder ikke, at der ikke sker ulykker. Men det har betydet, at antallet af arbejdsskader som følge af ulykker på byggepladser, er faldet drastisk over de seneste år.

Sikkerhed med personhejs

Et af de tiltag, som virkeligt har bidraget til denne positive udvikling er, at det er blevet påbudt at bygherrer og entreprenører skal anvende byggepladselevatorer og personhejs, hvis projektet, de opfører, er mere end tre etager højt. Det sikrer nemlig, at håndværkere ikke trættes unødvendigt, når de skal op i fx 4. eller 5. sals højde for at udføre deres arbejde. At det er nødvendigt at leje en byggepladselevator kan være irriterende for en entreprenør. Men i længden er det den billigste løsning: Der skal ikke sættes en god advokat på sagen.

Det bliver nemmere at tale med forsikringsselskabet, hvis ulykken sker – og betalingerne til arbejdsskadeerstatninger vil falde. Og: Entreprenører er ikke onde bygherrer. De vil gerne bruge pengene på at leje de rigtige industrihejs, så arbejdet kan udføres sikkert. Det betaler sig for dem, fordi de beskytter personalet – og samtidigt sørger de for, at materialerne bliver løftet op på en sikker måde.

At det kan være en lidt overvældende udgift på projektets budget skal derfor opvejes imod, hvad det ville koste at betale erstatninger og få et rigtigt dårligt rygte. Det breder sig jo som lynild, hvis der sker en alvorlig ulykke på byggepladser. Entreprenøren står tilbage uden mulighed for at rette op. Så find den bedste hejsløsning, du kan.

Miljøvenlige løsninger til hejs

Vi vil alle sammen gerne gøre, hvad vi kan for at formindske klimaforandringerne. Vi har på fornemmelsen, at det allerede er for sent. Mange sortseende miljøeksperter har allerede sagt, at det er for sent. Vi kan ikke længer forhindre den globale opvarmning, som har katastrofale konsekvenser for mange mennesker. Jeg tror dem ikke. Der er altid håb. Jeg kan godt forstå den klimaforsker, der ser negative tal og tendenser i årevis. Men jeg nægter at tro, at vi ikke kan vende tendenserne. Og jeg nægter, fordi jeg ser flere og flere firmaer, fra alle brancher, forsøge at gøre noget ved vores fælles problem.

En af de – på verdensplan – største brancher, der virkeligt forsøger, er byggebranchen. Her har man talt om genbrug og cirkulær økonomi i mange år. Der er blevet indført flere og flere tiltag, så professionelle indenfor denne branche arbejder mere klimavenligt. Og flere og flere leverandører til byggebranchen forsøger på alle måder at gøre deres til, at vi får vendt den negative tendens. Der findes fx innovative firmaer, der lejer materialeplatforme og industrihejs ud til entreprenører. Har de en mulighed for at påvirke klimaets dårlige retning? Umiddelbart, så er svaret nej. Men indirekte så gør de det: Fx ved at sørge for, at der bliver plantet træer hver gang et af deres personførende hejs bliver lejet ud.

Typen af hejs

De forlanger simpelthen, at der bliver plantet et vist antal træer, alt efter typen af hejs til byggepladser og hvor lang tid hejsene skal bruges. Det er deres eneste mulighed. At de så også kan sørge for, at transport af den hejsløsning, som en bygherre lejer, sker på den mest klimaansvarlige måde, er en ekstra bonus, som vi ikke skal betale for.

Derfor: Lad være med at give op. Vi skal nok nå målet, som går på at vende den dårlige tendens. Væk med de sortseende eksperter – men lyt til deres advarsler!

Skrevet af Oliver
Scroll to Top